Menu

Hoytlogo14.října "došlo" v představování nových modelů pro rok 2015 konečně i na firmu Hoyt. Pojďme se ve stručnosti podívat, co je v jejich nabídce nového .. 


Kdo včera večer sledoval Facebookové stránky firmy Hoyt, určitě se nenudil. V postupných dávkách byly představovány nové modely pro příští sezónu 2015. Podle mého názoru sice tak úplně nedošlo nedošlo k naplnění reklamního sloganu "..že dojde k revoluci, která změní lukostřelecký svět ..", ale nové luky rozhodně stojí za pozornost a určitě nezklamaly.

Nitrum a CarbonSpyder ZT

Bowhuntery asi nejvíc zaujmou dva nové lovecké modely - Nitrum a CarbonSpyder ZT.

Hlavní rozdíl je v materiálu, ze kterého je vyroben riser - tělo luku. Zatímco Nitrum používá osvědčenou hliníkovou slitinu, CarbonSpyder, jak napovídá název, spoléhá na moderní materiál - karbon. Karbonové trubky jsou navíc propleteny do docela "bláznivého" a efektního tvaru (nicméně to známe už z letošního modelu Spyderu). Karbonové verze jsou pochopitelně lehčí - rozdíl v hmotnosti je cca 0,4 libry = cca 200g. V USA použití karbonu, který je vyráběn v Číně, vyvolává docela vášnivé diskuze, ale to asi bude našinci, který je na záplavu čínské prdukce už zvýklý, docela jedno :-)

Oba modely budou dodávány ve třech verzích. První dvě mají stejnou hodnotu BH (BraceHeight) = 6 3/4" a navzájem se liší pouze rozměrem ATA (od kladky ke kladce) - menší 30" a vetší 34". A také dosaženou rychlostí (podle ATA) 332 a 330fps, přičemž používají kladky Z5 známé z letošních modelů.

Třetí verze, označovaná jako Turbo,  je asi největší novinkou - Brace Height je nekompromisních 6" a hlavně je osazena novými kladkami ZTurbo (stále jde o systém Cam 1/2) a nabízí rozumný rozměr ATA 33". V této, dle mého soudu téměř ideální konfiguraci, dosahuje rychlosti (podle ATA) 350fps, což z něj dělá nejrychlější luk z produkce Hoyt v historii.

Pokud by snad někomu přišlo oněch 350 fps málo (vždyť luků s 350fps a dokonce víc je na trhu už docela dost), je dobré si uvědomit, že se jedná o rychlost měřenou podle normy ATA, která je obecně přísnější než běžně používaná IBO. Takže "těchto 350 fps" můžeme brát docela vážně ... 

Pár fotek pro ilustraci ...

nitrum

nitrumall

 

hszt1

hszt2

CarbonSpyderZT

 

Zero Torque Cable Guard

Oba nové modely - jak Nitrum tak i CarbonSpyderZT jsou vybaveny další novinkou - vodičem lanek označovaných jako Zero Torque. Jde o novou patentovanou technologii, která má (dle tvrzení výrobce) zajistit minimalizaci (nebo dokonce eliminaci) vlivu lanek při nátahu. Tvrzení je to odvážné, samotný vodič, soudě podle fotek, vypadá hodně novátorsky a sofistikovaně. Ale na skutečné vysledky si asi budeme muset počkat, než takto vybavené luky dostanou do ruky nějakému pořádnému "testerovi". Zatím budeme Hoytům věřit .... :-)

ZeroTorque

 

Kladky TurboCams

Už jsem zmínil, že TURBO modely (Nitrum i CarbonSpyder), jsou vybaveny novými kladkami. Na první pohled a hlavně pouze z fotek se od starších Z5 tolik neliší, ale rozdíl tam určitě bude, protože je tam prostě 20 fps navíc (a pouhé snížení BraceHeight o 3/4" by na tohle asi nestačilo).

TurboCams

 

A co dál ?

Novinky pochopitelně pokračují. Představen byl nový terčový model nazvaný PODIUM.

Dále pak tradiční "recurve" luk nazvaný jako PRODIGY. Tady lze očekávat, že bude možná ještě "veselo", protože z neoficiálních zdrojů se proslýchá, že úplně stejně se má jmenovat i nový topmodel od Bowtechu (který ještě novinky nepředstavil) ... jak se s tím "kluci" porovnají teprve uvidíme :-)

A pro nás estéty může být hodně zajímavá i docela široká nabídka barevných možností :-)

Hoyt-custom

Ceny nových modelů těžko odhadnout, neboť oficiálně zatím oznáměny nebyly, ale protože jde o Hoyt a jejich top produkci, už teď můžeme říct, že zrovna levné to asi nebude ...

Na oficiálním webu Hoytů nebyla při psaní tohoto článku o novinkách ještě ani zmínka. Takže, pokud by vás zajímaly další informace, nezbude než prozatím využít jejich Facebookovou stránku.

No a na závěr si neodpustím svůj osobní komentář. Přestože jsem velký fanda značky BEAR, a v posledních dnech se mi zdají krásné sny o modelu Arena 34, tak Hoyt mi včerejším představením docela narušil moje pohodové spaní ... nevím proč, ale do snů se mi začal vkrádat nový CarbonSpyder Turbo :-) 

H.