Menu

BowtechLogo1V představování novinek pro rok 2015 "došlo" i na dalšího známého výrobce - firmu Bowtech. Pojďme se v rychlosti podívat, na co se v její nabídce pro příští rok můžeme těšit ... 

Bowtech mívá tradičně proti svým konkurentům v představování novinek trochu "zpoždění". Někdy nechal své fanoušky v nejistotě dokonce až do lednové výstavy ATA. Letos ale zveřejnil informace o novinkách už na konci října. Já se trošku omlouvám, že reaguji o něco později, ale zahraniční dovolená bez wifi holt neumožnila jinak :-)

Prodigy 

prodigyJméno "Prodigy" napínalo fanoušky Bowtechu už několik týdnů. Na veřejnost prosakovaly šuškandy, neoficiální informace, objevily se dokonce i dvě fotky. Ty sice něco ukázaly, ale moc toho nebylo ... o to více ale bylo spekulací, o to více se o všem mluvilo a diskutovalo. U Bowtechů museli být spokojení :-)

Teď už je to jasné .... Prodigy je novým topmodelem v nabídce firmy a opakuje vše, s čím je firma na trhu úspěšná. Parádní design, systém kladek Overdrive Binary, osvědčený vodič lanek FlexGuard, agresivní tvar kladek slibující vysoký výkon a změnu nátahu prostřednicvím jednoho otočného modulu v kladkách (pro změnu délky nátahu tedy nepotřebuje kupovat nový modul). 

Naprostou novinkou ale je systém nazvaný PowerDisc Technology, o kterém firma tvrdí, že zcela změní to, jak o lucích přemýšlejí jejich uživatelé. No, nevím jak moc změní myšlení lidí :-), ale technická vychytávka je to bezesporu zajímavá, takže se pojďme podívat o co vlastně jde.

PowerDisc Technology

Zájemce o nový luk se, až dosud, musel rozhodnout, jak moc agresivní luk chce vlastně mít.

Jde především o tvar kladek. Některé firmy nabízejí opravdu agresivní kladky, které poskytují maximální možný výkon, ale "za cenu"  komfortu. Natahovat je není zrovna nejpříjemnější. Jiní výrobci naopak nabízeli kladky, které slibovaly příjemný, plynulý a "hladký" nátah. Jenže za tento komfort jste logicky "zaplatili" menším výkonem.

No a jak jste si luk koupili, tak jste ho měli. A pokud vám časem přestal vyhovovat, už nebylo moc způsobů jak to řešit. Snad jen prodej a nákup nového ...

S PowerDisc Technology je to nyní jinak. V jednom luku vlastně dostáváte tři luky - nebo spíš 3 různé verze. První je milý, uhlazený luk, s maximálně komfortním nátahem. Druhý je jakýmsi rozumným kompromisem mezi komfortem a výkonem. No a třetí je prostě nekompromisní bestie generující maximální možný výkon, bez ohledu na vaše pohodlí nebo pocity. 

To vše v jednom luku. Všechny tři režimy v podobě jedné jediné kladky. Změnu zajišťuje "malé zlaté udělátko", ketré najdete v kladkách. V podstatě jde o další, nový otočný modul, který má tři možné pozice. Nastavte jej do polohy 1 a máte maximální výkon. Dejte je do polohy 2 a jste na rozumném kompromisu. A nebo do polohy 3 a máte komfortní luk. 

powerdisc0  powerdisc 

 

Navíc, to vše můžete měnit jednoduše. Stačí správný imbusový klíč. Bez nutnosti bowpressu, bez toho, že by změna nastavení ovlivňovala sílu nebo délku nátahu.

Technická vychytávka je to bezesporu zajímavá. Jinou věcí je, jak moc to budou majitelé skutečně využívat. To ale ukáže až čas a praxe. Mně se to sice líbí (miluju technické vychytávky), ale už teď naprosto jistě vím, že bych nastavil pozici 1 a dál to neřešil. Takže by mi to vlastně bylo úplně k ničemu. Nicméně co člověk, to názor a tak právě PDT může pro někoho být rozhodujícím faktorem při výběru nového luku.

JInak model Prodigy nabízí téměř ideální lovecké parametry :

  • DrawWeight ve třech rozsazích: 50, 60 a 70 lbs
  • DrawLength pomocí otočného modulu v rozsahu 25 až 30,5"
  • Velikost ATA (od osy k ose) 32"
  • Brace Height příjemných 7"
  • LetOff komfortních 80%
  • i při komfortním LetOff a BH=7" dosahuje luk krásných IBO 343 fps
  • k dispozici jsou čtyři barevná provedení - černá, Kryptek Highlander, MossyOak BreakUp Country a Realtree Xtra Green
  • docela "zarážející" je poměrně vyšší hmotnost - 4.2 lbs (dnes se hodně luků dostává pod 4 lbs), ale to by neměl být zas tak vážný "problém". Težší luk je stabilnější a pokud vám dělá problém 100 nebo 200g, možná byste si měli, namísto lovu, zajít raději do posilovny :-)


Případné zájemce o tento luk bych snad jen upozornil, že konstrukce ramen je docela výrazně "pastparallel", takže pro bezpečné "zmáčknutí" bude třeba mít vhodný bowpress. A snad i to (podotýkám, že tohle vím pouze z doslechu), že Bowtech většinou odmítá komunikovat přímo s koncovými uživateli a odkazuje je na nejbližšího dealera. Což v případě nějakého problému v našich končinách může být docela složité. 

Boss

Další novinkou pro rok 2015 je model Boss. V podstatě jde o "velkého bratříčka" modelu Prodigy.

Vše podstatné zůstalo - podobný tvar riseru, FlexGuard, OverDrive Binary Cams, Brace Height a také novinka PowerDisc Technology (popsáno výše). 

Zásadním rozdílem ale je velikost - tedy ATA - tedy délka mezi osami kladek. Ta je u modelu Boss rovných 36". A to je opravdu dost. Obecně lze pozorovat návrat k větším lukům, kdy většina výrobců kromě "standardních 32" nabízí i něco většího. Ale většinou to dnes končí u 34" (Bear, Hoyt).

Bowtech si ale v tomto modelu troufl na 36". A myslím, že tohle bude zajímavý obchodní tah, protože bowhunterů, kteří volají po delších lucích je stále hodně.

Váha BOSSe je pochopitelně ještě o něco větší než u Prodigy - 4.6 lbs. Což je v porovnání s konkurenční nabídkou opravdu docela dost. Ale znovu .. težší luk = stabilnější luk a pokud někdo v ruce neunese nebo neudrží 2.3kg, pak by se měl především zamyslet sám nad sebou :-)

No a pro úplnost - barvy jsou stejné jako u Prodigy. Tedy černá, Kryptek Highlander, MossyOak BreakUp Country a Realtree Xtra Green.

 

Více informací najdete na webu Bowtech Archery

Video o Power Disc Technology

 

 

H.