Menu

flash Bear logo whiteJe už tradicí, že jako jedna z prvních představuje své nové modely pro rok 2016 firma Bear Archery ...


Na konci roku představují své novinky postupně všechny firmy, vyrábějící luky a příslušenství. A Bear Archery bývá jednou z prvních, která zveřejňuje detaily o své nabídce pro příští rok. Pojďme se v rychlosti podívat co je nového pro rok 2016 a na co se tedy máme těšit.

 

ESCAPE

Nový top model v "medvědí" nabídce má tentokrát název ESCAPE.

escape


Přiznám se, že mě trochu zaráží důvod, proč u Bearů zvolili zrovna toto jméno, protože podle slovníku znamená Escape „únik, unikat atd ..". Doufám, že tím nechtějí naznačit, že s tímto lukem nic netrefíte a lovená zvěř bude unikat :-)


Zajímavá je délka ATA (od osy k ose), která se vrací na osvědčenou hodnotu 32". Tato délka byla standardem v předchozích letech 2013 a 2014 (Motive a Agenda), a teprve v minulém roce jsme viděli experiment se dvěma variantami topmodelu Arena ve dvou délkách 30 a 34" (ostatně totéž "provedl" i Hoyt). Důvody, proč se nyní firma znovu vrací zpět k 32" pochopitelně neznám, ale můžeme spekulovat, že se tak stalo třeba na základě požadavků zákazníků  ?

Zajímavou novinkou je poměrně široký rozsah nastavení síly luku – 15lbs oproti dříve obvyklým 10lbs. To umožní nabízet luk pouze ve dvou provedeních síly – 45 až 60 lbs a 55 až 70lbs. V praxi budete prostě moci povolit/přitáhnout ramena luku o více otoček a tím sílu změnit ve větším rozsahu. Tomu odpovídají i poměrně masivní „limb pockety", ve kterých jsou ramena uložena.

Brace height se vrátila na zpět na osvědčených 6".

Deklarovaný (IBO) výkon luku oproti minulému roku poskočil na impozantních 350 fps. Je ale dobré si vzpomenout, že tutéž hodnotu nabízel už Motive 6 a o rok později Agenda 6 (Arena měla 340 a 345fps)

Tím je (na první pohled) s novinkami konec. Hybridní kladky H15 známe už od Areny, stejně tak i ohybný Cable Guard. Zůstávají i dva tlumiče tětivy, které ale jsou na Escape namontovány tak nějak „podivně". Je to jen můj subjektivní názor, ale způsob, či snad design jejich uchycení, mi tedy „moc nesedí". Přijde mi, jako by na tlumiče při návrhu zapomněli a přidávali to tam až nakonec v poslední chvíli :-)

Možným problémem, obzvláště pro větší bowhuntery, může být délka nátahu omezená na 30" (v reálu to bude kolem 30,5"). Což opravdu není moc. Já měřím 183 cm a délku nátahu mám 29,5". Pro někoho kolem 190 cm s odpovídajícími proporcemi těla a rukou už to stačit asi nebude ... nebo určitě. Před nějakou dobou jsem pro většího chlapa  (ale žádný obr nebo obluda) sestavoval Arenu 34 a nátah 31" nám stačil jentaktak .. 

Parametry luku : 

  • IBO rychlost  350 fps
  • Váha  4lbs (1,81 kg)
  • Brace Height  6"
  • ATA 32"
  • DW  45 až 60lbs nebo 55 až 70 lbs
  • DL  25 ½“ až 30“
  • LetOff  75%
  • Cena 899 USD (standardní cena topmodelu u Bearů)

 

Mám-li luk Escape nějak zhodnotit, pak snad takto ... moc nevím, co na to říct.

Jsem velký fanda Bearů (někteří mi vyčítají, že až nekritický), ale musím přiznat, že jsem z tohoto luku docela v trochu rozpacích. Aby bylo jasno - neříkám, že je špatný, to dozajista ne. Bude to perfektní luk, "skutečné dělo", výborná kvalita za rozumnou cenu. Stejně jako byl Motive, Agenda nebo Arena. O tom žádná.

Ale já zde hodnotím novinku a mé pocity z ní. A Escape vlastně nepřináší nic nového. Je to to samé, jako bylo v minulých letech a oproti letošnímu roku (Arena) mi to přijde i jako krok zpátky. Chápu, že firma nemůže každý rok přinést nějakou revoluční změnu, ale Escape mi prostě přijde jako "novinka za každou cenu".

Navíc, a neříká se mi to lehce, se mi tento luk moc nelíbí. Nevím přesně proč, ale když na něj koukám ... jak to říct ? Třeba takhle - Nechci ho!

Hmm, Escape postrádá „to něco", co se mi tak strašně líbilo na Anarchy, Motivu, Agendě i Areně. Líbilo tak moc, že jsem ty luky hned strašně moc chtěl a musel jsem se hodně snažit, abych sám sobě vysvětlil, že je nepotřebuju. Ale chtěl jsem je.

Naopak na Escape je „něco co mi vadí" .. snad ty zbytnělé LimbPockety, které mi tak trochu připomínají levný Outbreak. Nebo design uchycení tlumičů tětivy. Vážně nevím .. Prostě model Escape mě nechává docela chladným .. ale to nevadí - můj Motive bude sloužit další rok. Taky dobře :-)

 

ESCAPE SD

Tento luk je určený pro něžnější část bowhunterské populace – jde tedy o ženský model.

escape sd


Tady opět moc nevím, co si myslet. Tělo luku vypadá hodně jako mužský Escape, ale je vybavený jinými kladkami (SD Cam), které (snad) mají mít příjemnější charakteristiku nátahu. Nastavitelná délka nátahu odpovídá ženským proporcím – 23 1/2" až 27 1/2"

Ostatní parametry :

  • IBO  325 fps
  • Váha  4lbs (1,81 kg)
  • Brace Height  6"
  • ATA  32"
  • DW  jeden rozsah - 40 až 55lbs
  • DL  23 1/2" až 27 1/2"
  • LetOff 75%
  • Cena 899 USD


A právě cena je to, co naprosto nechápu. Nebo jinak .. v souvislosti s touto "plnou" cenou nechápu ostatní parametry luku. Především pak SD kladky a nižší IBO rychlost.

Protože pokud bych měl za manželku opravdu vášnivou bowhunterku, a byl ochoten za její luk dát "dospělých" 900 USD, pak bych jí rozhodně koupil plnohodnotný mužský Escape. Proč ne ? Za plnou cenu, plný luk.

Snad jen v případě, že by moje milá byla „prcek" a nutně by potřebovala kratší nátah než 25 1/2" (co nabízí mužský Escape), pak mi tento luk dává trochu smysl. Ale jinak moc ne ... ale podobnou námitku jsem měl už minulý rok :-) Vážně by mě zajímalo, kolik slečen a paní má doma tyto dámské topmodely - a teď do toho nepočítám "prostaff" - tedy známé osobnosti, které vybavení dostávají zadarmo, aby dělali reklamu.


BR33


Další novinka vyšší třídy pro rok 2016. Mužský luk s delší ATA (33 1/4") a vyšší a přátelštější Brace Height (7"), vybavený hybridními kladkami EAZ, u kterých výrobce slibuje hladký nátah. To, že by luk měl být takový „pohodář", dokazuje i vyšší hodnota LetOff 80%.

br33


Ovšem za tento zvýšený komfort „zaplatíte" jistou ztrátou výkonu – deklarovaná IBO rychlost je 330fps, což je stále hodně vysoká hodnota. 

A tento luk rozhodně potěší ty, kteří potřebují luk s velkou délkou nátahu – maximální hodnota 32" by snad měla stačit i těm hodně urostlým chlapíkům.

Parametry : 

  • IBO  330 fps
  • Váha  4,2lbs (1,9 kg)
  • Brace Height  7"
  • ATA  33 1/4"
  • DW  45 až 60lbs nebo 55 až 70lbs
  • DL  27" až 32"
  • LetOff  80%
  • Cena  899 USD


Paradoxně se mi tento luk po designové stránce líbí víc než Escape (opět zdůrazňuji, že jde o čistě subjektivní názor).

Ale znovu a upřímně - opět mi nesedí jeho "plná" cena. Vzhledem k použitým technologiím (kladky) a nižšímu výkonu bych očekával cenu jinou. Třeba jen  o malinko nižší, než u top modelu Escape. Ale opět - jen můj názor.

 

A stará dobrá Arena 

V nabídce pro rok 2016 pochopitelně (a naštěstí) zůstávají i letošní top modely Arena 30 a Arena 34. Což může být dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí špičkový luk, ale letošní novinky je tak úplně neoslovily. Horší zpráva je, že pokud tomu bude tak jako v minulých letech, skladové zásoby Aren se vyprodají a další nebudou. Pokud je tedy Arena stále váš favorit, měli byste se brzy rozhodnout ...

Obě Areny pěkně doplňují nabídku firmy, co se parametrů týká, takže pokud máte namyšlenou nějakou speciální kombinaci délky luku, typu kladek, Brace height apod, měli byste být schopní v nabídce Bearů najít odpovídající model.

 

A to není vše ...

Výše uvedenými Bear pro 2016 pochopitelně nekončí – v nabídce najdete další modely, které mohou být zajímavé především nižší cenou při zachování rozumného výkonu – Traxx, Threat, Bounty, Finese, Marshal, Wild, Cruzer a Apprentice III.

Ale, s dovolením bych tyto modely nijak detailněji nerozebíral. Případný zájemce si detailní informace najde sám na stránkách výrobce, případně je můžeme rozebrat v diskuzi, pokud bude zájem.

 

Takže co říct na závěr ?

No .. snad jen to, co už jsem říkal ...

Jsem velký fanda Bearů a pokud si pamatuji, poslední 4 roky jsem byl každý rok z novinek vysloveně nadšený. Pokaždé jsem okamžitě zatoužil nový topmodel vlastnit. To, že se tak většinou nestalo, je věc jiná ... ale nadšení tam bylo. A velké.

Tento rok je to prostě jiné. Luky jsou to parádní, alespoň co se technických parametrů týká. Budou perfektně fungovat, střílet z nich bude radost. Ale takový ten „WOW" efekt mi tam letos chybí.

Nicméně stále znovu opakuji ... jen to jen můj subjektivní pocit (a kdokoliv jiný to může, a asi i bude, vidět úplně jinak). A hlavně ... jde o první dojmy - vše je založeno pouze na několika fotkách a stručných informacích z webu. Což nemusí být dost a tak je klidně možné, že časem svůj názor změním. Nechme tomu čas ... 

Odkaz na web Bear Archery je zde .. 

H.


disbut2