Menu

Hoyt24.října nastal "den pravdy" i u další hodně známé značky. Ano, chápete správně, včera večer představila modelovou řadu na rok 2017 firma Hoyt. Pojďme se podívat, co si na nás nachystali ... 

 

Na úvod bych rád opět uvedl několik (již obligátních) upozornění:  

  • Ačkoliv jsou nové modely už "venku", informací samotných stále není mnoho. Nebo přesněji, základní informace a data pochopitelně jsou, ale chybí některé důležité detaily, o které by bylo možné opřít, potvrdit či vyvrátit různé spekulace, šuškandy atd ...

  • Měl jsem možnost počkat. Třeba týden, či dva, nebo měsíc. Pak "vytěžit" informace z diskuzních fór a mohl jsem opět "dělat chytrého" :) Jenže za měsíc by se mi do toho už třeba nechtělo. Tak jsem se do toho rozhodl pustit hned. S tím, co je k dispozici ... a to i za cenu, že se někde "seknu", nebo že něco přehlédnu. Následující text proto berte prosím s jistou rezervou. 

  • Pokud se víte něco, co já ne, pokud objevíte chybu, prosím o opravu. Třeba v diskuzi nebo na můj email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Předem děkuji ...

  • Za překlepy (nebo snad jejich větší množství) se omlouvám - píšu to narychlo, najednou a to bývá většinou problém :-) ... zkusím opravovat průběžně ...

 

"Hustone, máme problém! A možná ne jeden ..."(?)


Na úvod by bylo dobré zmínit trochu nedávné historie. Minulý rok, zhruba v tuto dobu, uvedl Hoyt své velké novinky. Především šlo o model Defiant a jeho karbonovou verzi – Carbon Defiant. Oba modely přišly ve třech provedeních (krátký 30,5"/31", delší 34" a verze Turbo 33").

Byla to velká sláva, protože změny/novinky byly značné. Nové luky byly vybaveny zcela novými rameny UltraFlex a pyšnily se novými kladkami DFX.

Jenže, poměrně záhy začala internetovou komunitou probublávat šuškanda na téma "problém s karbonovými Defianty". Přesněji s jejich dodací lhůtou. Nadšení bowhunteři objednali třeba už v listopadu 2015, ale namísto vysněného luku jim od prodejce docházely pouze další a další odložené termíny předpokládaného dodání.

Někdo měl štěstí a dočkal se třeba v únoru, někdo v březnu a někdo ještě později. Přiznám se, že přesný a hlavně skutečný důvod tohoto zpoždění neznám. Pravděpodobně šlo buď o nějakou konstrukční chybku na těle luku, kterou bylo třeba napravit, nebo byl problém u dodavatele karbonových riserů (pokud vím, Hoyt si karbonová těla nechává dělat v Číně, což není žádná hanba, protože tam je umí asi vážně nejlíp ...).

Ať byl důvod zdržení jakýkoliv, lidé byli pochopitelně naštvaní. Navíc šlo o nejdražší model z nabídky a tedy o nejvíc VIP zákazníky. Někdo trpělivě čekal, někdo objednávku zrušil a namísto toho pořídil "obyčejného" hliníkového Defianta, který byl k mání v rozumné dodací době.


Už na jaře se začalo proslýchat, že vzhledem k problémům s dodávkou karbonových luků se Hoyt asi rozhodne model Carbon Defiant ponechat jako topmodel v nabídce i na další rok. Prostě jej nebude nahrazovat žádným novým, ani inovovaným modelem pod jiným jménem. Bylo to asi moudré (a trochu i mazané) rozhodnutí. Představte si, že objednáte luk na podzim, abyste ho měli na sezónu (tedy ještě na konci roku 2015), ale luk namísto toho přijde někdy na jaře, nedejbože začátkem léta. Ani si ho pořádně neužijete a v říjnu dalšího roku "BÁC", přichází další novinky a Vy držíte v ruce starou "šunku" :-)  Ponecháním karbonového Defiantu v nabídce beze změny tento problém v podstatě vyřešíte. Majitelé se budou moci pyšnit nejnovějším modelem až někdy do října 2017. OK, proč ne ...

Hoyt CDf problem letterMalý, dodatečný Update: reaguji na email od pana "K", který mi přišel den po vydání článku a ve kterém mi "trochu" vyčítal moje tvrzení ohledně zpožděných dodávek Carbon Defiantu. Že, pokud on ví, žádné probémy s dodávkami CF nebyly. A moje, ničím nepodložené spekulace, tak prý mohou stavět firmu Hoyt do špatného světla. OK, není mým cílem bezdůvodně stavět Hoyty do nějakého světla (upřímně - mám tu firmu rád) a tak mi nezbylo než propátrat můj "archiv" (což není jednoduché, protože je to jeden obrovský binec) ...

... ale nakonec jsem našel to, co jsem hledal - kopii dopisu, který Hoyt na přelomu roku 2015/16 rozesílal svým prodejcům (netuším, zda všem). A v něm se dočtete přesně to, co jsem se odvážil tvrdit výše. V dopise se jasně hovoří o zpoždění dodávek (důvody neřeším) - v Lednu 2016 první luky pro prodejce (na ukázku), od Února snad i pro zákazníky, s tím, že plynulejší dodávky lze očekávat v Dubnu a Květnu ... a ... že díky tomuto zpoždění zůstane CD na vrcholu nabídky déle, než je běžné .. tedy i pro další rok.

Dovolím si tedy tvrdit, že moje spekulace jsou obvykle něčím podložené ... :-)

 

Jenže, tím problémy nových modelů u Hoytů neskončily. Postupně se více a více začaly objevovat informace o problémech s laděním nových Defiantů. A v tomto případě se to týkalo i hliníkových modelů. Diskuzí, hádek, teorií na toto téma najdete na Internetu doslova "mraky". Pokud mi nevěříte, vezměte si dovolenou (aspoň týden) a začněte studovat. Když to zjednoduším, šlo zhruba o tohle : u některých Defiantů nešel podle jejich majitelů vyladit tzv. "nock travel" ve vertikální rovině. Abych to vyjádřil pochopitelněji - znamená to, že šíp z luku odlétal, s prominutím, "s prdelí nahoru", zanechávajíc třeba při Paper Tuning tzv. "high tear". A to i přesto, že šíp byl zakládán správně - naprosto kolmo (tedy žádný sklon), obě kladky byly správně synchronizované. A pokud jste tento problém chtěli eliminovat, museli jste přistoupit k docela nestandardním řešením, jako třeba :

  • zakládat šíp až pod kolmicí
  • nebo rozhodit synchronizaci kladek, aby spodní chodila rychleji
  • nebo z tětivy odstranit závažíčka (tzv. speednocky) ale jen ze spodní poloviny a to pouze některé
  • atd ...

 

Tyto "podvůdky" sice fungovaly, ale řešily až následek. Nikoliv příčinu. A řada majitelů se s něčím podobným odmítala smířit. A hledal se skutečný důvod – proč se tak děje. O to horší bylo, že tento problém se neobjevoval vždy a každému. Někdo hlásil, že žádný problém s vyladěním vůbec nemá, někdo hlásil, že nad tím strávil týdny a pořád nic.

Vím, že s těmi názory z Internetu je to vždy složité. Vždy je problém určit, komu věřit a co. To, že někdo napíše "že nemá žádný problém a luk sestavil a vyladil za 20 minut" může taky znamenat, že dotyčný je "kopyto", co ani nepoznalo, že nějaký problém má. A naopak – pokud někdo napíše, že luk nevyladil ani po týdnu usilovné práce, může také klidně znamená, že dotyčný je "kopyto", co to neumí ... To je jasné, a zná to každý soudný člověk, co kdy na netu něco hledal ... 


Jenže, když problém s tuningem Defiantů začali opakovaně reportovat i lidé, o kterých se ví, že tomu rozumí a že nedělají velblouda z každého komára co letí kolem, začalo být jasné, že něco na Defiantech není úplně v pořádku. Probíralo se všechno možné, ale nakonec se nejčastěji mluvilo o možné chybné konstrukci kladek. Nejčastěji (i když ne vždy) se problémy objevovaly v kombinaci kladky č.2 (pro střední nátahy) a zadním, nejdelší pozici modulu pro nátah kolem 29".

Hoyt samotný tomu příliš nepomohl, neboť pokud si byl nějakého problému (a hlavně jeho příčiny) vědom, nedal to na sobě znát a neustále tvrdil, že žádný problém neexistuje. Že některé ladící techniky nejsou pro Defianty a jeho DFX kladky vhodné a podobné bláboly. Současně popíral šuškandu, že pracuje na skutečném řešení – optimalizované kladce. Tato kladka, byť oficálně nikdy neměla existovat, se skutečně objevila v letošním létě na sportovním modelu HyperEdge (který má stejný kladkový systém jako Defianty a trpěl podobnými neduhy). A snad uspěla, protože tuto novou kladku, označovanou jako 2.1 podle všeho najdeme na všech letošních novinkách s DFX kladkovým systémem. Ale to už trochu předbíháme ...

Omlouvám se za trochu rozsáhlejší úvod, ale mám zato, že je dobré tyto věci vědět, neboť tak trochu objasňují, proč je nabídka Hoytů na rok 2017 taková, jaká je. Že pokud se letos nekonala žádná oblíbená "revoluce", neměli bychom být moc zklamaní - spíše naopak. Že to ukazuje, že kluci od Hoytů asi usilovně makali na tom, aby DFX kladky chodily jak mají.

 

Luky Hoyt obecně ....


Ještě než se pustíme do jednotlivých modelů, napíšu zde věci, které se vztahují na luky od Hoytů obecně (aspoň na ty, které nás zajímají), ať to nemusíme opakovat stále dokola.

Luky pohání osvědčený kladkovým systém označovaný u Hoytů jako CAM ½ (u jiných firem známý jako Hybrid). Což je dobrá zpráva, neboť tento kladkový systém se obecně považuje za velmi výkonný a dobře "laditelný".

Dorazy nátahu (drawstopy) jsou standardně provedeny jako CableStop (zastavují se o kabeláž luku), ale lze namontovat i verzi opírající se o ramena - tzv. LimbStop.

Silně pastparallel ramena UltraFlex známe již z minulého roku, a stale platí tvrzení, že ve spolupráci s DFX kladkami se při plném nátahu délka ATA (od osy k ose) zvětší oproti klidovému stavu až o 3,45" . Tím jakoby máte větší, delší luk a tím se pochopitelně zvyšuje komfort a přesnost střelby. Luk s ATA 30,5" se při střelbě chová jako kdyby měl délku 34" a luk s délkou ATA 34" je prý "cítit" jako výrazně delší, komfortní, terčový luk. Tak to alespoň tvrdí u Hoytů ... a vlastně, proč jim nevěřit

effective string angle 
Grafiku, objasňující princip "prodloužení" luku při nátahu, známe již z minulého roku  ... 

 

Pro UltraFlex ramena i nadále platí podmínka, či snad spíše omezení, že by se měla servisovat výhradně v bowpressu, který má k tomuto úkonu schválení od firmy Hoyt. Jinak že hrozí zničení ramen a ztráta záruky. Pokud vím těchto "lisů" není mnoho a jejich seznam najdete na konci článku a pochopitelně i na webu Hoyt.

Délka nátahu se v DFX kladkách mění pomocí otočného modulu, nicméně modul zvládne jen jistý rozsah a pro jiný modul je je potřeba vyměnit celou kladku. K dispozici jsou 3 velikosti kladek, z nichž každá zvládne jistý omezený rozsah délek. Základem tak je mít na luku správnou kladku a přesné nastavení už zařídí otočný modul. Například u modelu Defiant Turbo (konkrétní čísla spoluovlivňuje délka luku – ATA) to pak vypadá takto :

  • Kladka #1 – délka nátahu 24" až 26"
  • Kladka #2 – délka nátahu 26" až 28"
  • Kladka #3 – délka nátahu 28" až 30"

 

Stejný jako loni zůstal i Zero Torque Cable Guard, který ale fungoval ke všeobecné spokojenosti, takže asi není důvod ho měnit (co vím)

Stojí za to si připomenout, že deklarované hodnoty rychlosti jsou u Hoytů tradičně udávány podle ATA normy (a nikoliv IBO jako u většiny konkurence). Znamená to, že na první pohled vám mohou udávaná čísla připadat nižší (a luky pomalejší), ale současně jsou mnohem realističtější. Tedy ve finále ty numera vyjdou podobně jako u kokurence, ale Hoyt prostě tolik nepodvádí :-)

Co může řada majitelů konkurenčních značek Hoytům závidět jsou barevné možnosti. Standardně jsou luky k dispozici v 5 barevných provedeních (včetně populárních camo patternů). Komu by to snad nestačilo má na výběr dalších 8 barev a kombinací (různá barva pro tělo a ramena) a k tomu všemu ještě barevné doplňky (většinou gumové a plastové tlumiče). Musím uznat, že některé barevné kombinace, které jsem viděl, byly opravdu parádní ! 

Tak a pomalu se dostáváme k tomu hlavnímu - konkrétním modelům. Včera večer (u nás pozdě v noci) se na Facebooku Hoyt Archery začaly objevovat novinky. Z nichž asi nejzajímavější (tedy pro nás bowhuntery) bylo video, které se věnovalo loveckým modelům - modelům Pro Defiant a Carbon Defiant.


 

Teď upřímně .. video sice moc pěkné, ale ... já už "těmhletěm týpkům, co stojí za stolem, a mají plnou pusu toho, jak je všechno NEJ a SUPER atd", moc neveřím. Už je těch "žvástů" na mě moc ... 

... navíc, když dotyčný zjevně přehání nebo dokonce říká nesmysly - třeba mi (v čase 1:55) tvrdí, že střelci z luku Hoyt se NIKDY nemusí starat o synchronizaci kladek. A to bych strašně rád věděl, jako konkrétně proč ? Jen proto, že jsou kladky navzájem spojené "control cablem" (???) Ale no tak ... jednak by toto tvrzení muselo platit pro všechny luky, kde jsou kladky propojené (tzv. "slave"), což jsou všechny se systémem Cam 1/2, Hybrid a Binar a "druhak" to není pravda ... což ví každý, kdo na těchto lucích kdy synchronizoval kladky :-)

OK, já chápu, že je to reklamní video, kde je potřeba lecos až všelicos vychválit. Ale nic se nemá přehánět. Obzvláště, když je to video určené lidem, kteří tomu, nedejbože, rozumí .. aspoň trochu. Navíc ten mladík je mi nesympatický. Za což ale, uznávám, nemůže ... to je můj problém :-)

Ale třeba video od PSE (ohledně nového systému Evolve Cam) se mi líbilo mnohem víc ... takové upřímnější a hlavně .. viděl jsem skutečné detaily, co mě zajímaly. Detailní záběry na kladku, luk atd ... 

Na druhou stranu musím uznat, že na mě některé scény z videa udělaly dojem. Např. pasáž o odolnosti luku (čas cca 4:15) kdy tvrdí, že každý luk musí vydržet 1.500 výstřelů naprázdno (tzv. Dryfire) .. což je teda docela mazec ! Jen doufám, že tak testují pouze prototypy jednotlivých modelů a ne každý konkrétní luk, co odchází z továrny :-) Což by byl ještě větší mazec ... a možná by to vysvětlovalo i občasné problémy s vyladěním luku :-)

OK, ale zanechme propagačních videí a mých zbytečných jízlivostí, a pojďme na konkrétní modely ....

 

Carbon Defiant

Současný topmodel nabídky Hoytu zůstává na další rok v podstatě beze změny. Tedy, pokud se budete pořádně dívat, najdete (oproti fotkám z minulého katalogu) na karbonovém propletenci těla malinkaté rozdíly, které ale asi nehrají zásadní roli. Takže ano, Carbon Defiant zůstává stejný ... jak bylo slíbeno.

carbon defiant 31 buckskin black


Podle všeho by ale měl být nový CD vybaven i optimalizovanými (opravenými) kladkami 2.1, které by měly eliminovat problém s "nocktravelem".

Carbon Defiant je k dispozici ve dvou verzích s normální DFX kladkou (krátká 31" a delší 34") a pak ještě verzi Turbo 33" s kladkou DFX Turbo.

CDtable

 

PRO Defiant

První skutečná novinka letošního roku. Hliníkové tělo je oproti loňské verzi (Defiant) upraveno a osobně mi přijde masívnější (a hezčí). Nicméně žádný zásadní rozdíl se (asi) nekoná. 

pro defiant 31 xtra black


Podle všeho by měl být nový CD vybaven i optimalizovanými kladkami 2.1.
PRO Defiant je take k mání ve dvou verzích s normální DFX kladkou (30 ½" a 34") a ve verzi s Turbo kladkou 33"

ProDeftable

 

Defiant

Tento "starý" Defiant s hliníkovým tělem už známe z letošní (vlastně loňské) nabídky. Přiznám se, že jsem očekával, že s příchodem nového modelu PRO Defiant prostě z nabídky zmizí, ale zatím se tak nestalo (na webu Hoyt ho stale najdeme v sekci Compound Bows). 


Defiant


Nechápejte mě špatně - nic proti tomu luku nemám. Jen mi zůstává záhadou proč tam pořád je. Jediné v čem se od nového PRO modelu liší, je tvar těla a hmotnost (o fousek). Jinak by měl být stejný. Takže se nám to trošku překrývá, což mi nedává moc smysl ...

Je ale možné, že tak Hoyt učinil ze stejného důvodu, jako to dělají i ostatní výrobci – konkrétní loňský model se už sice nevyrábí, ale tím že je stále veden v katalogu a na webu výrobce se umožní prodejcům, aby se v klidu zbavili skladových zásob. Zákazník nemá pocit, že kupuje něco starého. Ovšem pokud je to jediný důvod a já něco nepřehlédl, to vážně netuším.

Parametry Definatů (opět v provedení 30 ½" 34 s normální DFX kladkou a 33" s DFX Turbo) už sice známe z loňska, ale pro pořádek to sem dám znovu ...

Deftable

 

Double XL

Tak sláva ! Opravdová novinka v nabídce firmy Hoyt, která potěší na "první pohled" milovníky delších luků. Proč jen "na první pohled" ? No je zde malinkatý problémek – rozsah nátahu je 31" – 33", což tak trochu určuje, že případný kupec musí být fakt urostlý chlap. On ne každý junák natáhne alespoň 31", že ? :-)

double xl xtra black


Nicméně těm, kteří opravdu hodně narostli, asi nátahem 33" Hoyt vytrhl pořádný trn z paty. Protože takto velkou hodnotu DL už moc nevidíme. A při luxusní 8" Brace Height luk stále disponuje parádním výkonem 340fps (dle ATA).

Hliníkové tělo svým tvarem jednoznačně vychází s modelu Pro Defiant, jen je natažené do délky. Luk je pochopitelně vybaven stejně jako řadaDefiantů – UltraFlex ramena, DFX kladky a dodává se (v 10lbs rozsazích) od 40 do 80lbs.

 

Powermax

Model Powermax známe už z minulého roku (pokud jsem se nepřehlédl, nic se něm nezměnilo). 

powermax max 1 black


Ramena ZRX známá z modelu Charger a kladky PowerMax (opět v osvědčeném systému Cam 1/2 -hybrid), které podobně jako kladky DFX umožňují nastavení délky nátahu v jistém rozmezí otáčením modulu. Existují dvě velikosti kladek, které se liší dostupným rozsahem nastavitelné délky :

  • Kladka #2 : rozsah 24" až 25"
  • Kladka #3 : rozsah 25,5" až 30"

 

Parametry luku:

  • ATA 31"
  • Rychlost : 328 fps (dle ATA normy)
  • Brace Height : 6 3/4"
  • Váha: 3,8 lbs
  • LetOff asi 75% ...

 

Potřebu delšího nátahu vyřeší model PowerMax LD, který má stejnou délku ATA 31", ale použitím ramen XTS1000 a kladek PowerMaxCam nabízí délku nátahu 26,5" až 31" (325 fps, Brace 7 1/2", váha 4lbs)

 

Hyperedge

HyperEdge se objevil minulý rok a pokud jsem schopen posoudit, letošní model se od loňského nijak neliší – snad s jedinou výjimkou a tou jsou, již několikrát zmíněné, opravené kladky 2.1


Hyperedge


Jinak jde o sportovně laděný luk., který může být zajímavou volbou pro někoho, kdo se orientuje třeba 3D střelbu a závody - chtějí přesné sportovní náčiní, ale zase nechtějí vypadat jak na Olympiádě :-) Pochopitelně pokud byste si odpustili tu šílenou fialovou a vzali luk třeba v neutrální černé barvě.

Luk je vybavený nejnovější technologií od Hoytu – tedy kladky DFX a UltraFlex rameny, které jsou usazeny na speciálním a delším sportovním riseru.

  • ATA : 36"
  • Rychlost: 325 fps
  • Brace Height 7"
  • Váha: 4,5 lbs

 

Tak, to je víceméně vše. Ano vím, že jsem přeskočil-vyignoroval modely typu Ignite, Tribute, Ruckus ..., ale přiznávám, že jsem tak učinil úmyslně. Neříkám, že to jsou špatné luky – třeba takový Tribute se svými 45" ATA může být výborným náčiním pro někoho, kdo chce kladkový luk, ale chce z něj střílet "postaru" – tedy prsty a že třeba Ruckus bude fajn volba pro "nadšeného mládežníka" ... Jenže, co já s tím ?

A pochopitelně jsem vynechal modely Prevail a Prevail FX. To budou dozajista špičkové luky, ale současně to už jsou "čistí sporťáci", ke kterým, moje skromná maličkost, nemá co smysluplného sdělit. Takže případným zájemcům se opravdu omlouvám ... 

 

 

Ceny a tak ...

Stejně jako loni jsem v rámci uvedení nových modelů ceny nikde nenašel. Nicméně s ohledem na minulý rok, a s ohledem na to, že letošní nabídka je vlastně pokraováním té loňské, bych cenovou politiku Hoytu tipl "nastejno".

Tedy normální ProDefiant kolem 1.000 USD, karbonový Defiant za cca 1.400 USD

Model Double XL má oficiální cenu údajně někde kolem 1.200 USD

Jak se vyvine cena současného (tedy loňského) Defiantu netuším. Možná bude s nějakou slevou, možná se u Hoytů budou tvářit že Defiant a ProDefiant jedno jsou a cena bude podobná, ne-li totožná ... To ukáže čas a za nějaký krátký čas bude stačit pohled na nějaký eshop.

 

Pár slov na závěr ...

Už to zde sice padlo v souvislosti s loňskou nabídkou, ale myslím, že se nic nestane, když některé informace znovu zopakuji (vlastně doslova zkopíruji ze staršího textu). Lepší číst dvakrát, než nevědět vůbec :-)

S nákupem loveckého Hoytu v našich končinách je spojena jedna obtíž. A to ta, že výrobce ve svých zaručních podmínkách výslovně zakazuje prodej prostřednictvím Internetu nebo emailu (u nás tak populární). A že v takovém případě zákazník přichází o záruku.

hoytwarr


Smysl tohoto omezení je jasný a logický. Dostat zákazníka do profi obchodu, kde se mu dostane nejlepší péče a servisu. Tak, aby špičkový luk "nemastil" kdejaký jouda doma na koleně a pak si nestěžoval, že to funguje blbě. To je bezva idea. Jenže to může platit v USA, kde je obchod na každém druhém .. ok .. třetím rohu. A ani tam není jednoduché najít dobrý servis. A v Evropě je to ještě horší. Zde si prakticky nemáte (až na čestné výjimky) možnost luk koupit v obchodě. Jako v obchodě, který si to jméno skutečně zaslouží. Takže často nezbude, než se na ten "zakázaný internet" nakonec obrátit. A jen doufat, že skutečně platí to, co se říká .. "že v Evropě se to nebere až tak přísně".

Což ale zjistíte až v okamžiku, kdy se něco pokazí .. a vy potřebujete spolupráci výrobce. A to už může být pozdě. Aby bylo jasno, já vás neodrazuju z nákupu na netu. Já se pouze snažím osvětlit, jak zní oficiální podmínky a co všechno se může stát ...

 

Další docela důležitou věcí, kterou by měl případný majitel luku s rameny UltraFlex mít na zřeteli, je požadavek Hoytu na schválené bowpressy. Ano, vím, že někteří lidé nad tím mávnou rukou se slovy "... jasný, to je zase řečí ... obyčejný pastparallel ramena .. na to nemusím mít žádný extra press, to dáme v tom našem ...", jenže u u ramen UltraFlex nejde pouze o onen pastparallel tvar. Jde hlavně o to, že ta ramena jsou tzv. "tapperovaná" - tedy uprostřed jsou nejtlustší a ke koncům se zužují. A že při mačkání by měl bowpress zohlednit tuto konstrukci a mačkat je pouze na "těch správných místech", jinak hrozí jejich poškození ... 

Takže, pokud byste chtěli být zodpovědnými majiteli luku Hoyt s UltraFlex rameny, pak by se vaše dílna měla pyšnit jedním z několika málo schválených bowpresů (v okamžiku psaní tohoto článku jich bylo 7) :

  • Last Chance EZ Press ™ ONLY when equipped with the Ultra-Lock Adapters™
  • BowForce Archery Hunter V-Press™
  • Spikepress ™ bow press
  • X Press Pro™ bow press
  • Specialty Archery Pro Press™
  • Synunm Archery Portable Press™ ONLY when equipped with the Ultra-Flex Adapter Straps
  • Buckeye Bow-A-Constrictor™ ONLY when used with UltraFlex Adapter Straps


a vězte, že třeba jen pořízení "obyčejného adapteru" pro populární EZ press vyjde na pěkný "balík", které nákup vašeho luku dál prodraží ... 

 

Hoytpressadapt
adapter bowpressu EZ pro Hoyt UltraFlex ramena, za "pouhých" 240 USD :-)

 

Pochopitelně se na podobně předražené "gadgety" můžete vykašlat a mačkat to tzv. "na Rusa..." :-)

Tedy zmáčknout to čímkoliv, co najdete v garáži nebo ve stodole ... a ono vám to možná, třeba, asi  "projde" .. ale taky možná ne.  Diskuzní fóra jsou plná zoufalců, co si ramena svého Hoytu zničili mačkáním ve špatném nástroji a ... s reklamací nepochodili, neboť Hoyt to pozná :-)

 

A co tradiční luky ?  

Ani na příznivce tradičních luků od firmy Hoyt jsme tentokrát (snad) nezpoměli. Informace o nových modelech a malou úvahu najdete v samostatném článku Hoyt 2017 - Reflexní luky ...

 

Tak, a to je snad, vše

ano snad ... upřímně, za dnešek mám Hoyta plné zuby :-)

Ale ne .. teď vážně .. Hoyt a jeho luky jsou výborná volba pro někoho, kdo chce to nejlepší a může si to dovolit. Pokud se pro tuto značku a některý z jejich modelů rozhodnete, neuděláte zásadní chybu.

No a pokud budete mít nějaké vlastní zkušenosti, poznatky, pak ... prosím .. napište ... do třeba do diskuze nebo klidně sepište celý článek - třeba recenzi. Kolegové vám budou vdeční ... A díky předem !

H.


disbut2