Menu

HoytlogoPředstavení novinek Hoyt pro rok 2016 už máme za sebou a můžeme se tedy trochu detailněji podívat, co si pro nás (nebo na nás?) u Hoytů nachystali ...


13.října představil Hoyt nové modely pro rok 2016 a na mě je, abych to ze svého pohledu zhodnotil :-) Hned na začátek bych měl asi uvést následující :

 

  • Jsem tzv. „Bear Boy" – tedy velký fanda značky Bear a ostatní výrobci to u mě prostě mají občas těžké (nebo težší). Nicméně Bearovic kluci na mě letos nijak velký dojem neudělali a tak to svým konkurentům alespoň pro letošek trochu zjednodušili.

  • Pro Hoyty mám taky jistou slabost. Nikdy jsem sice jejich luk neměl, ale líbí se mi moc. A o jejich kvalitě není žádná diskuze. Byl jsem nadšený z luků 2015, hlavně z modelu Nitrum. Dokonce jsem o něm chvíli přemýšlel.

Letos navíc prosakovaly zprávy o tom, že letošní novinky mají být nějak významnější. Že mají přinést něco revolučního. Viz například požadavky na konkrétní modely použitelných bowpressů, prodloužení dealerské konference z obvyklých dvou dní na tři atd ... Takže suma sumárum, na letošní odhalení jsem se těšil hodně.

Jako první poklonu musím uznat, že Hoyt umí udělat kolem představení svých novinek slušný poprask. Zatímco jiné firmy jen tak „tupě vyplivnou" novinky na web, Hoyt už dlouho dopředu napínal nervy fanoušků. Zprávička tady, další „šepot" támhle .. a přitom dokázali udržet všechny skutečné detaily v tajnosti až do okamžiku oficiálního odhalení (což bylo setkání dealerů v centrále firmy Hoyt 13.října). A i v ten den vypouštěli jednotlivé novinky a informace „po malých soustech". Než bylo po všem, strávil jsem na jejich Facebooku celé úterní odpoledne a večer. Prostě cirkus jak má být. Za mě osobně +1 :-)

Teď, když už víme víceméně vše, se můžeme se podívat, co to tady máme.

 

Kladky DFX a ramena UltraFlex

 

t dfxcamTohle je asi největší změna, protože ovlivňuje celou řadu letošních modelů luků. Jak kladky, tak i ramena jsou naprostými novinkami.

Kladky DFX jsou, jak je u Hoytů tradiční, typu „Cam 1/2" (jinak taky známé jako „hybridní"). Jde o systém používající tětivu, jeden Control Cable a jeden Buss cable. Na horním rameni je k dispozici jedno větvení Bussu – tzv. Yoke, kterým lze měnit zkrut ramene a eliminovat tak negativní vliv bočního tahu lanek při nátahu a výstřelu. Dle mého skromného názoru ten nejlepší systém z existujících, co se spolehlivosti a tuningu týká.

Kladky DFX existují ve dvojím provedení – Normální a Turbo. Zatímco Normální kladka má vcelku příjemně kulatý tvar, který slibuje příjemnější nátah (ale pochopitelně o něco menší výkon), kladka DFX Turbo je už na první pohled mnohem agresivnější - nátah už nebude mít tak „hladkou" charakteristiku, ale zato z luku vyždímáte o pár fps navíc.


t DFX compare

 

Kladky DFX přináší jednu docela příjemnou novinku (tedy u Hoytů novinku). A tou je otočný modul, kterým lze v určitém rozsahu měnit délku nátahu. K dispozici jsou 3 velikosti kladek, z nichž každá zvládne jistý omezený rozsah délek. Základem tak je mít na luku  správnou kladku a přesné nastavení už zařídí otočný modul. Například u modelu Defiant Turbo (konkrétní čísla spoluovlivňuje délka luku – ATA) to pak vypadá takto :

  • Kladka #1 – délka nátahu 24” až 26”
  • Kladka #2 – délka nátahu 26” až 28”
  • Kladka #3 – délka nátahu 28” až 30”

 

I když jiné značky (např. Bear) umožní změnu délky v plném rozsahu v rámci jedné jediné kladky (pouze otáčením modulu), lze tuto novinku brát jako výrazné zpříjemnění "života s Hoytem". Protože až dosud se délka nátahu měnila pouze VÝMĚNOU modulu za jiný. Což je, obzvlášť pokud s délkou nátahu ještě experimentujete, docela „pakárna".

DFX kladky jsou standardně vybaveny „cable stopem" na obou kladkách (dorazový „kolíček" namontovaný na kladce ukončuje nátah opřením o lanko luku). Poprvé v historii Hoytu lze ale kladku vybavit „limb stopem", který se opře o rameno luku – zajistí tak výrazně "pevnější a výraznější" konec nátahu (tzv. Wall).

 

Nová ramena, označovaná jako UltraFlex, byla vyvinuta společně s novým kladkami DFX. Oproti starším modelům mají výrazný „past parallel" tvar .. rameno v klidové pozici je ohnuté „za rovinu kladek". Pastparallel ramena obecně nejsou žádnou novinkou - používaly se už dříve a některé firmy je používají stále, ale Hoyt se k tomuto řešení vrací po letech. Bohužel s pastparallel rameny jsou spojeny i drobné nepříjemnosti, ale o nich více až na konci článku.

Ve spolupráci s kladkami DFX se při plném nátahu délka ATA (od osy k ose) zvětší oproti klidovému stavu až o 3,45" . Tím jakoby máte větší, delší luk a tím se pochopitelně zvyšuje komfort a přesnost střelby. Luk s ATA 30,5" se při střelbě chová jako kdyby měl délku 34" a luk s délkou ATA 34" je prý „cítit" jako výrazně delší, komfortní, terčový luk. No to jsou věci ... z následujícího obrázku by to mělo být jasnější.

t dfxscheme

Při plném nátahu se luk „zvětší" – zmenší se úhel tětivy, změní se pozice tětivy a peep sightu vůči střelci, což umožní lepší postoj.

 

Ramena mají také zcela nový design uchycení k luku – tzv. LimbPockety (déle už jen LP), které jsou tak minimalistické, že skoro nejsou vidět. Vypadá to, jako kdyby je na luku skoro nic nedrželo. Tento prvek se mně osobně hodně libí, protože právě zvětšené, masívní LP na nových Bearech mě dost „dráždí".

Na druhou stranu musím uznat, že právě masivnější LP umožnily Bearům zvětši rozsah nátahové síly, kterou můžete na luku nastavit (z oficiálních 10 lbs na 15lbs . v praxi to bude tak 12lbs až 18lbs).


Nové Hoyty si ponechávají „klasický" rozsah nastavení síly nátahu cca 10lbs a nám nezbývá než věřit, že minimalistický design LB nebude na úkor dlouhodobé spolehlivosti. Já osobně budu věřit, že u Hoytů ví co dělají :-)

 

t airshocks 
 Nahoře "pasivní tlumiče" napevno umístěné na rameni. Dole starší AirShocks, které se při nátahu od ramen odkláněly.


Ramena jsou sice osazena tlumiči vibrací, ale podle všeho to vypadá na klasické „pasivní" tlumiče, což znamená že tzv. AirShocks, známé z letošních modelů jsou víceméně minulostí. To ale asi moc vadit nebude, protože na právě na AirShocky a jejich nadměrnou hlučnost směřovala část uživatelské kritiky.

 

Defiant

t b defiant

První z topmodelů – nástupce hliníkového modelu Nitrum. Vybavený všemi novinkami – DFX kladky, UltraFlex ramena. (pouze Cable Guard vypadá, že je víceméně totožný s Zero Torque CG,který byl už letošní rok - možná s nějakou drobnou změnou či vylepšením, ale dle dostupných fotek těžko soudit).

Na výběr jsou dva modely s „normálními kladkami" :

ATA : 30,5"
Rychlost : 331 fps
Brace Height 7"
Váha: 4lbs
Délka nátahu : 24"-26", 26"-28", 28"-30" (kladka #1, #2 a #3)

nebo

ATA: 34"
Rychlost: 325 fps
Brace Height: 7"
Váha: 4,3lbs
Délka nátahu: 25"-27", 27"-29", 29"-31"


a k tomu jeden model s Turbo verzí kladek DFX

ATA : 33"
Rychlost: 350 fps
Brace Height: 6"
Váha: 4,2lbs
Délka nátahu : 24"-26", 26"-28", 28"-30"

 

K výše uvedeným údajům o rychlostech považuji za vhodné dodat, že se jedná o měření dle normy ATA, která je obecně přísnější (nebo lépe řečeno realističtější) než běžně používaná IBO norma. To pochopitelně platí pro všechny luky od Hoytu, tedy i pro ty, ke kterým se dostaneme níže.

Neoficiální informace mluví o LetOff kolem 75% (75 až 78 v závislosti na pozici otočného modulu).

„Normální" modely by měly být k dispozici v síle od #30lbs do #80lbs (v rozsahu po 10lbs), zatímco model Turbo bude mít maximum na #70lbs. Ostatně stejně to bylo i u letošního Nitrum a Carbon Spyder ZT.

Nový je také riser (tělo luku). Netuším, zda za změnou stojí nějaká výrazná změna vlastností, nebo zda jde víceméně o designový prvek. To, zda je hezčí než riser u Nitrum, bude víceméně subjektivní dojem každého soudruha :-)

Luk je standardně dodáván v černé barvě, camo ve verzi Realtree XTRA nebo MAX1 a novinkou je camo označované jako Under Armour RidgeReaper.

t uarr


A pokud vám to snad nestačí, za příplatek nabízí Hoyt další barevné možnosti (viz katalog nebo dealer).

 

Carbon Defiant

t b carbdefiantJe jednoznačně nástupcem karbonového topmodelu Carbon Spyder ZT z letošního roku. Podobně jako hliníkový Defiant používá nové kladky DFX, nová ramena UltraFlex. Cable Guard je stejný jako u Defiantu, tedy něco velmi podobného ZeroTorque CB z letošního roku.

Zcela nový je karbonový riser, který je i jinak designovaný – prostě jednotlivé trubky jsou úplně jinak zamotané. Nepochybuji o tom, že se tak stalo z důvodu vylepšení, ale jak moc to pozná běžný uživatel nedokážu vůbec posoudit. Takže budu věřit Hoytům, že je to prostě super :-) Otázka líbivosti je opět na každém a jeho vkusu.

I Carbon Defiant se bude dodávat ve dvou verzích s normálními DFX kladkami, lišící se délkou ATA

ATA : 31
Rychlost : 331 fps
Brace Height 7!
Váha: 3,8 lbs
Délka nátahu: 24"-26", 26"-28", 28"-30"

nebo

ATA: 34"
Rychlost: 325 fps
Brace Height: 7"
Váha: 3,8 lbs
Délka nátahu: 25"-27", 27"-29", 29"-31"


a jeden model s Turbo verzí kladek DFX

ATA : 33"
Rychlost: 350 fps
Brace Height: 6"
Váha: 3,8 lbs
Délka nátahu : 24"-26", 26"-28", 28"-30"

 

LetOff bude opět kolem 75% (neboť je to věc související s kladkami DFX). Luk je standardně dodáván v černé barvě, camo ve verzi Realtree XTRA nebo MAX1 a novinkou je camo označované jako Under Armour RidgeReaper.

 

Carbon Spyder

Tak trochu „polonovinkou" je letošní CarbonSpyder. Ten najdete v nabídce ve dvou docela rozdílných provedeních

t b SpyderFXPrvním je CarbonSpyder FX, kterému zůstal původní karbonový riser a ramena XTZ ProArc, ale aby mu to nebylo líto, získal nové kladky DFX

Výrazně se zkrátila jeho velikost – ATA na 28". Jde tedy jednoznačně o krátký luk, který je určený lovcům, kteří něco takového preferují nebo potřebují – s kratším lukem je snadnější manipulace v omezeném prostoru – treestand, malý blind atd.

Řada zájemců ale narazí na limit délky nátahu, protože 29ů mi přijde jako opravdu málo.

ATA 28"
Rychlost: 330 fps (dle ATA normy)
Brace Height: 6 3/4"
Váha: 3,6lbs
Délka nátahu: 23"-25", 25"-27", 27"-29"


Luk je standardně dodáván v černé barvě, camo ve verzi Realtree XTRA nebo MAX1 a novinkou je camo označované jako Under Armour RidgeReaper.

Pro opravdu urostlé chasníky s dlouhým nátahem zůstal v nabídce model CarbonSpyder ZT34 LD. Ten je vybavený staršími rameny XTS1000 a kladkami Z5 nabízí délku nátahu v rozsahu 31,5" až 32" (pozor - skutečně začíná na 31,5“) a má následující parametry:

ATA: 34,5"
Rychlost: 340fps
Brace Height: 7 1/5"
Váha: 4lbs
Délka nátahu: 31,5"-32"

 

PowerMax

t b PowerMaxNový luk v nabídce Hoytu orientovaný na bowhuntery s trošku omezeným rozpočtem. Hliníkové tělo na první pohled připomíná (ale opravdu pouze připomíná) model Nitrum.

Ramena ZRX známá od modelu Charger a nové kladky PowerMaxCam (jsou opět v osvědčeném systému Cam 1/2 -hybrid), které podobně jako kladky DFX umožňují nastavení délky nátahu v jistém rozmezí otáčením modulu. Existují dvě velikosti kladek, které se liší dostupným rozsahem nastavitelné délky :

  • Kladka #2 : rozsah 24” až 25"
  • Kladka #3 : rozsah 25,5" až 30"

 

Parametry luku:

ATA 31"
Rychlost : 328 fps (dle ATA normy)
Brace Height : 6 3/4"
Váha: 3,8 lbs
LetOff prozatím neznámý, ale když odhadneme 75%, budeme blízko :-)

 

Potřebu delšího nátahu vyřeší model PowerMax LD, který má stejnou délku ATA 31", ale použitím ramen XTS1000 a kladek PowerMaxCam nabízí délku nátahu 26,5" až 31" (325 fps, Brace 7 1/2", váha 4lbs)

Luk je standardně dodáván v černé barvě, camo ve verzi Realtree XTRA nebo MAX1.

 

HyperEdge

Normálně zde sportovní luky opomíjím, ale toto není čistě "sportovní luk". Jako ve smyslu terčový. Protože osobně mám pocit, že HyperEdge bude takový hybrid mezi loveckým lukem a „čistým terčovým sporťákem". Třeba dobrá volba pro ty, kteří se orientují na 3D střelbu a závody - chtějí přesné sportovní náčiní, ale zase nechtějí vypadat jak na Olympiádě :-)

t b hyperedge


OK, souhlasím, že ta fialová na obrázku je pro děsivá i pro 3D, ale v nabídce se dají najít i rozumnější barvy a tak by teoreticky bylo možné tento luk použít i pro lov.

Luk je vybavený nejnovější technologií od Hoytu – tedy kladky DFX a UltraFlex rameny, které jsou usazeny na speciálním a delším sportovním riseru.

ATA : 36"
Rychlost: 325 fps
Brace Height 7"
Váha: 4,5 lbs


 

Co k tomu ještě dodat ?

Zbývá zmínit několik věcí. Za prvé se omlouvám, že jsem neprobral celou nabídku firmy Hoyt pro rok 2016. V katalogu najdete další luky. Většinou už jde o starší věci, které "přežívají" kvůli doplnění nabídky nebo o levnější modely. A nebo třeba něco pro ženy. Možná to není fér, ale těmto lukům svůj čas právě teď věnovat nechci. Nejzajímavější jsou pro mě pochopitelně novinky a nejvyšší modely, protože právě tam je vidět, kam se bude vývoj u Hoytů ubírat dál.

Pokud bude mít někdo zájem, může si dotyčný luk nastudovat sám (a třeba napsat svůj článek sem na web Bowhunter). K dispozici má web firmy Hoyt, kde najdete i kompletní katalog 2016. A když bude potřeba, můžeme to prodiskutovat.

A ceny ? Tak ceny ještě neznáme. Alespoň já je v době psaní tohoto článku nikde nenašel. Takže můžeme pouze předpokládat, že zůstanou (více či méně) na úrovni let minulých. Hoyt nikdy nepatřil mezi levné značky a tak si nemyslím, že by zrovna teď nějak moc "přitlačili na pilu...". 

Update: podle neoficiální informace od prodejce Hoytu v USA by ceny skutečně měly zůstat víceméně stejné jako letos. Tedy karbonový Defiant cca 1.400 USD, normální Defiant 999 USD, a PowerMax 650 USD. Bavíme se o doporučených cenách.

S Hoyty obecně je ale spojen další (možný) problém. A to je ten, že výrobce ve svých zaručních podmínkách výslovně zakazuje prodej prostřednictvím Internetu nebo emailu. A že v takovém případě zákazník přichází o záruku. 

hoytwarr

 Smysl tohoto omezení je jasný a logický. Dostat zákazníka do profi obchodu, kde se mu dostane nejlepší péče a servisu. Tak aby špičkový luk "nemastil" kdejaký jouda doma na koleně a pak si nestěžoval, že to funguje blbě. To je bezva idea. Jenže to může platit v USA, kde je obchod na každém druhém .. ok .. třetím rohu. A ani tam není jednoduché najít dobrý servis. A v Evropě je to ještě horší. Zde si prakticky nemáte (až na čestné výjimky) možnost luk koupit v obchodě. Jako v obchodě, který si to jméno skutečně zaslouží. Takže často nezbude, než se na ten "zakázaný internet" nakonec obrátit. A jen doufat, že skutečně platí to, co se říká .. "že v Evropě se to nebere až tak přísně". Což ale zjistíte až v okamžiku, kdy se něco pokazí .. a vy potřebujete spolupráci výrobce. A to už může být pozdě.

.. aby bylo jasno, já netvrdím, že pokud koupíte luk třeba na eBayi, tak jste nutně v "pytli" . Já se jen snažím osvětlit, jak zní oficiální podmínky a co všechno se může stát. Já osobně bych se třeba nákupu Hoyta prostřednictvím internetu nebál a pokud se pro něj někdy rozhodnu, budu v klidu. Ale je dobré vědět "vo co go" ... abyste se potom nedivili.

 

Novinky v podobě pastparallel ramen UltraFlex s sebou přinesou další komplikaci. A to nároky na použíté servisní vybavení, konkrétně bowpress. Protože už před oficiálním zveřejněním novinek prosakovaly zprávy, že Hoyt určil pouze 4 schválené bowpressy, se kterými je možno na nových lucích s UltraFlex rameny pracovat a pokud je prodejce nebude mít ve svém servisu, ani mu nové topmodely nedodá. Ty schválené jsou tyto (jde zatím o neoficiální info) : 

  • Last Chance Archery EZ press se speciálním adaptérem
  • "Speciality ProPress with limb safety clips"
  • Xpress pro press
  • Bowforce Hunter V press


Ty 3 poslední neznám, ale mám a používám EZ press. Cena potřebného adapteru (ano pouze adapteru !!! ) je údajně někde mezi $200 a $300. Což je teda docela "balík", když vezmu v úvahu, že celý EZ press v modelu Green (ekono varianta) mě stál 399 USD. Navíc adaptery jejich výrobce v tuto chvíli vůbec neprodává - veškerá distribuce jde pouze přes firmu Hoyt a údajně pouze pro jejich obchodní partnery. Pravděpodobně je to jen dočasné omezení (ve snaze zajistit, aby adaptery dostali přednostně jejich prodejci, servisy atd..), ale jen PánBůh ví, jak dlouho takové omezení bude trvat a jak to bude potom.

 

Hoytpressadapt
Bowpress EZ (od Last Chance Archery) s běžným "prstem" (stříbrný) a speciálním adaptérem pro nové pastparallel ramena od Hoytů.


Chci tím říct jediné - koupit a dovézt špičkový a drahý luk nemusí být konec starostí a neznamená to, že hned vzápětí bude následovat radost. Nový luk potřebujete osadit, seřídit, vyladit. A bez bowpressu ? Bez bowpressu tam nedáte ani "blbý Peepsight" :-( Což nepotěší ...

Omezení na oficiálně schválené bowpressy se pochopitelně týká především autorizovaných prodejců Hoyt, partnerů a servisů. Pokud budete mít nový Defiant doma, nikdo vám pochopitelně nemůže zakázat ho zmáčknout tím čím máte. Nebo tím co si myslíte, že by mohlo fungovat. Nebo si nějaký adapter zbastlit. A nebo to pořešit tzv. "na Rusa" - omotat ramena prádelní šňůrou, na kterou napojíte "hupcuk" z dědečkovy dílny a ... pak se "děj vůle Boží". Ono to tak nějak i půjde, ale upřímně - já sám bych to na svém krásném novém luku, za nějakých 1.500 USD bez dopravy, DPH a cla, nikdy nedělal. Když už bych si pořídil něco takového, chtěl bych to dělat pořádně. Tak jak se má. A to právě teď není moc jednoduché ... 

Na druhou stranu máme polovinu října. Hliníkové luky mají být k dispozici téměř hned, ale karbon údajně až v prosinci. A než se naplní americký trh, a luky se dostanou k nám do Evropy, bude tak leden, únor a v tu dobu už mohou být servisní pomůcky běžně k mání a v širší nabídce. Aspoň si stihnete v klidu našetřit těch 200 USD na ten adapter :-)

Jinak se se domnívám, že se Hoytům letošní novinky opravdu povedly. Stejně jako minulý rok. Není to sice žádná revoluce, ale co taky chcete na kladkovém luku vymýšlet nového. Hoyt je dobrá značka, osvědčená kvalita. Parametry nadstandardní až špičkové. Parádní luky vybavené high-end technologií. Pokud někdo shání výborný lovecký luk, má na něj dostatek peněz, a je srozuměn s výhodami a nevýhodami použitých technických řešení, pak bude Hoyt určitě dobrou volbou. Přesněji jednou z těch dobrých voleb.

Už jsem se zmiňoval, že jsem "BearBoy", ale kdybych byl dnes v situaci, že potřebuji koupit nový "kladkáč", pak by hliníkový Defiant Turbo byl jedním z vážných favoritů. Ostatně stejný pocit jsem měl i minulý rok při pohledu na Nitrum Turbo :-) 


H.


disbut2